Ο Όμιλος | ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Login / Create an Account

Ο Όμιλος

Καλωσορίσατε στον ιστότοπο του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης, το παλαιότερο ναυταθλητικό σωματείο της Θεσσαλονίκης και ένα από τα αρχαιότερα της Ελλάδος (διαβάστε την ιστορία του Ν.Ο.Θ.).

Ο Ν.Ο.Θ ιδρύθηκε το 1931 με αρχικό σκοπό την ενασχόληση με την κωπηλασία. Προς τα τέλη της δεκαετίας του '40 καθιστάται Πολυνίκης Όμιλος και συμμετέχει με πληρώματά του τόσο στην Ολυμπιάδα του Λονδίνου το 1948 όσο και την επόμενη του Ελσίνκη το 1952. Η ανάπτυξη του τμήματος συνεχίζεται μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα την κατάκτηση πολλές φορές του τίτλου του Πολυνίκη Ομίλου, τη συνεχή στελέχωση της Εθνικής Ομάδας και παγκόσμιες διακρίσεις (διαβάστε την ιστορία του τμήματος κωπηλασίας).

Στα μέσα της δεκαετίας του '50 ο Ν.Ο.Θ. συμπεριλαμβάνει στις ναυταθλητικές του δραστηριότητες και την ιστιοπλοΐα. Σχεδόν αμέσως διοργανώνει ιστιοπλοϊκούς αγώνες, μετέχει στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε όλες τις διασυλλογικές συναντήσεις. Ο Όμιλος γρήγορα θεωρείται ένα από τα πιο δραστήρια ιστιοπλοϊκά σωματεία με πρωταγωνιστικό ρόλο στη χώρα και όχι μόνο. Επίλεκτοι ιστιοπλόοι του εκπροσωπούν την Ελλάδα σε διεθνείς αγώνες, από το 1992 στις Ολυμπιάδες, έχουν κατακτήσει παγκόσμια και πανευρωπαϊκά μετάλλια και έχουν λάβει μέρος σαν μέλη πληρώματος στο πασίγνωστο Americas Cup (διαβάστε την ιστορία του τμήματος ιστιοπλοΐας).

Στη δεκαετία του '70 μία ομάδα παλαιών ιστιοπλόων δίνει το ερέθισμα για τη δημιουργία τμήματος ιστιοπλοΐας ανοικτής θάλασσας, δίνοντας την ευκαιρία ενασχόλησης με τη θάλασσα και στα μέλη μεγαλύτερης ηλικίας. Οι ιστιοπλόοι του έχουν πάρει πάμπολες διακρίσεις σε διασυλογικούς και διεθνείς αγώνες, έχουν διασχίσει το Ατλαντικό και έχουν κατακτήση πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα (διαβάστε την ιστορία του τμήματος ανοιχτής θάλασσας).

Στα τέλη της δεκαετίας του '70 ο Όμιλος θέλοντας να δώσει την ευκαιρία για άσκηση και στα υπόλοιπα μέλη του, ιδρύει τμήμα αντισφαιρισης με την κατασκευή 5 γηπέδων και καλλιεργεί μικρή αθλητική ομάδα (διαβάστε για το τμήμα αντισφαίρισης) .

Ως αθλητικό σωματείο ο Ν.Ο.Θ. διοργανώνει σε ετήσια βάση διασυλλογικούς αγώνες και αναλαμβάνει την τέλεση πρωταθλημάτων. Έχει προχωρήσει στην κήρυξη διεθνών αγώνων, οι κυριότεροι των οποίων είναι: "Διεθνείς Αγώνες Κωπηλασίας", "Κύπελλο Μεγάλου Αλεξάνδρου" (πρώην Κύπελλο Τζένης Γραμμαλίδου) για ιστιοφόρα ολυμπιακών κλάσεων, διεθνής ιστιοπλοϊκή εβδομάδα "Κύπελλο Βορείου Αιγαίου" για σκάφη ανοικτής θάλασσας και έχει πρόσφατα τελέση παγκόσμια (παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων 470), πανευρωπαϊκά ( πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 470) και πανελλήνια (Tornado, J24) πρωταθλήματα.

Από το 1974 λειτουργεί ακαδημία ιστιοπλοϊας ανοικτής θάλασσας δίνοντας σε όποιονδήποτε την ευκαιρία και δυνατότητα εκμάθησης και ενασχόλησης με την ιστιοπλοϊα και τη θάλασσα γενικότερα.

Αρχές της δεκαετίας του '90 ξεκίνησε ακαδημία ιστιοπλοϊας για παιδιά που λειτουργεί και σαν φυτώριο του αθλητικού τμήματος.

To 2001 ξεκίνησε ακαδημία κωπηλασίας για παιδιά και μεγάλους που δίνει την δυνατότητα σε οποιονδήποτε, όποιας ηλικίας να αθληθεί και να γνωρίσει το άθλημα της κωπηλασίας. Η ακαδημία κωπηλασίας λειτουργεί και σαν φυτώριο του αθλητικού τμήματος.

Το 2011 ξεκίνησε η σχολή ενηλίκων ολυμπιακού τριγώνου που δίνει την δυνατότητα σε ενήλικες να αθληθούν και να γνωρίσουν το άθλημα ιστιοπλοΐας τριγώνου.

Από το 1931 μέχρι το τέλος του 2011 έχουν εγγραφεί στα μητρώα του 2130 αθλητές με 200 αθλητές ενεργούς σε όλα τα τμήματα. Τα μέλη του Ομίλου ανέρχονται στα 600 και διακρίνονται σε τακτικά, τακτικά αθλούμενα και αθλητικά.

Από το 1964 στεγάζεται στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις του που βρίσκονται επί της οδού Σοφούλη 112, Καλαμαριά, θεσσαλονίκη σε ένα από τα ομορφότερα σημεία της πόλης μας με θέα τον Θερμαϊκό και όλη την Θεσσαλονίκη. Οι εγκαταστάσεις του περιλαμβάνουν γραφεία, εντευκτήρια αθλητών και μελών, νεώσοικους κωπηλασίας και ιστιοπλοϊας, κλειστό κωπηλατήριο, γυμναστήριο, μαρίνα για τον ελλιμενισμό των σκαφών μελών του, γήπεδα αντισφαίρισης, εστιατόριο και κυλικείο (διαβάστε περισσότερα για τις εγκαταστάσεις του ομίλου).

facebook_like: 
`