Η Κωπηλασία στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης | ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Login / Create an Account

Κωπηλασία

 

Στα πρώτα χρόνια το μοναδικό άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και το οποίο υπήρξε το έναυσμα για την ίδρυσή του ήταν η κωπηλασία.

 

Η κωπηλασία περιγράφετε στο επίσημο ιστότοπο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής ώς :

Κωπηλασία

Η Κωπηλασία είναι ένα άθλημα που έχει τις ρίζες του στα βάθη της αρχαιότητας και συνδυάζει το θέαμα με τον αμείωτο συναγωνισμό. Οι αγώνες γίνονται μέσα σε ένα φυσικό σκηνικό όπως μία λίμνη ή ένα κανάλι, γεγονός το οποίο καθιστά τη Κωπηλασία ξεχωριστή σε σύγκριση με άλλα αθλήματα. Αρκεί να παρακολουθήσει κάποιος μια φορά από κοντά, ή έστω από την τηλεόραση, αγώνες Κωπηλασίας για να γίνει μόνιμος θαυμαστής του αθλήματος. Οι μακρόστενες βάρκες, τα πολύχρωμα κουπιά, τα συγχρονισμένα πληρώματα που είναι δυνατό να αποτελούνται από έναν έως οκτώ κωπηλάτες, αποτελούν τα συστατικά μιας πλέον επιτυχημένης συνταγής που εγγυάται ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα. Η πλειάδα αγωνισμάτων και οι δεκάδες συνδυασμοί πληρωμάτων μπορούν να ικανοποιήσουν και τον πιο απαιτητικό θεατή που θα παρακολουθήσει για πρώτη φορά κωπηλατικούς αγώνες.

Περιγραφή

Στη Κωπηλασία ξεχωρίζουμε δυο είδη σκαφών. Τα σκάφη (σκιφ) στα οποία οι κωπηλάτες κρατούν δυο κουπιά και τα σκάφη στα οποία οι κωπηλάτες κρατούν από ένα κουπί. Στη κατηγορία των σκιφ, υπάρχει το αγώνισμα του απλού, του διπλού και του τετραπλού σκιφ με πλήρωμα που αποτελείται από έναν, δύο και τέσσερις αθλητές αντίστοιχα. Στη δεύτερη κατηγορία σκαφών, στην οποία οι κωπηλάτες κρατούν ένα κουπί, διεξάγονται τα αγωνίσματα της δίκωπου χωρίς πηδαλιούχο και δίκωπου με πηδαλιούχο με πλήρωμα δύο κωπηλατών, της τετρακώπου χωρίς πηδαλιούχο, της τετρακώπου με πηδαλιούχο και πλήρωμα τεσσάρων κωπηλατών και της οκτακώπου με πηδαλιούχο και πλήρωμα οχτώ αθλητών. Το τελευταίο είναι ίσως το πιο εντυπωσιακό αγώνισμα της κωπηλασίας. Επιπρόσθετα, υπάρχουν τα αγωνίσματα για αθλητές ελαφρών βαρών. Ο μέσος όρος βάρους των αθλητών του πληρώματος μιας βάρκας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 κιλά για τους άνδρες και τα 57 κιλά για τις γυναίκες. Οι αγώνες Κωπηλασίας πραγματοποιούνται σε απόσταση 2.000 μέτρων.

Δεν αναφέρει βέβαια, ότι η Κωπηλασία είναι το άθλημα που γυμνάζει συμμετρικά ολόκληρο το σώμα. Κατά την διάρκεια εκτέλεσης της τεχνικής του αθλήματος συμμετέχουν ενεργά πολλές μυϊκές ομάδες του ανθρώπινου οργανισμού όπως αυτή των άνω και κάτω άκρων, των κοιλιακών, ραχιαίων και των πλάγιων ενώ ταυτόχρονα γυμνάζεται αποτελεσματικά η καρδιά και γενικά το κυκλοφορικό σύστημα. Η κωπηλασία επίσης βελτιώνει το μεταβολισμό, δηλαδή αυξάνει τη δαπάνη θερμίδων, και την ικανότητα πρόσληψης οξυγόνου.

Ο ρυθμός, η συλλογική προσπάθεια και η επικοινωνία με την φύση είναι βασικά στοιχεία της κωπηλατοδρομίας, αλλά και τμήμα εκπαιδευτικής προσπάθειας. Είναι αυτή που συνδυάζει την σωματική δύναμη και την διαύγεια του πνεύματος.

Τι να πρωτοπεί κανείς για την υπέροχη αίσθηση του να σκίζεις το νερό και οι στάλες του ιδρώτα να γίνονται ένα με τη θάλασσα. Η κωπηλασία δίνει την άλλη διέξοδο, είναι η ιδανική λύση για εκείνους που ζητούν ένα άθλημα που απαιτεί δύναμη, ρυθμό, ομαδικότητα και υψηλή τεχνική.

Η κωπηλασία είναι πολύ διαδεδομένη στα αναπτυγμένα κράτη και έχει ενταχθεί στο βασικό πρόγραμμα άθλησης των κορυφαίων και όχι μόνο πανεπιστημίων.

 

facebook_like: 
`