Η ιστορία της κωπηλασίας στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης | ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Login / Create an Account

Η Κωπηλασία στον Ν.Ο.Θ. - Ιστορία

Στα πρώτα χρόνια το μοναδικό άθλημα με το οποίο ασχολήθηκε ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης και το οποίο υπήρξε το έναυσμα για την ίδρυσή του ήταν η κωπηλασία.

Από την αρχή ο Ν.Ο.Θ. πρωταγωνιστεί στο άθλημα αυτό.

Την 20η Σεπτεμβρίου 1931 με την ευκαιρία της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης διοργανώθηκαν οι πρώτοι αγώνες κωπηλασίας από το νεοσυσταθέντα Ν.Ο.Θ. καθώς επίσης και αγώνες ιστιοπλοϊας, κολύμβησης, υδατοσφαίρισης και καταδύσεων με συμμετοχή πληρωμάτων της ναυλοχούσης μοίρας του Πολεμικού Ναυτικού, του Ναυτικού Ομίλου Νέου Φαλήρου, του Ομίλου Ερετών και των αθλητικών συλλόγων της πόλης μας «ΗΡΑΚΛΗΣ», «ΑΡΗΣ» και «ΠΑΟΚ».

Την 5η Οκτωβρίου 1931 παρελήφθησαν οι πρώτες ιταλικές βάρκες κωπηλασίας και αποθηκεύτηκαν σε αποθήκες της γαλλοελληνικής εταιρίας καρφοβελονοποιίας πλησίον του μύλου Αλατίνη.

Η πρώτη επίσημη εμφάνιση του Ναυτικού Ομίλου Θεσσαλονίκης πραγματοποιήθηκε σε Πανελληνίους Αγώνες Κωπηλασίας στο Νέο Φάληρο την 9η, 11η και 12η Ιουνίου 1931.  Ο Ν.Ο.Θ. συμμετείχε στα αγωνίσματα Τετρακώπων Juniors και Αρχαρίων. Στο αγώνισμα της Τετρακώπου Αρχαρίων κατέλαβε την πρώτη θέση μεταξύ πέντε συμμετοχών και σε χρόνο 8’ 8’’. Στον Όμιλο απονεμήθηκαν δίπλωμα, χρυσό μετάλλιο και κύπελλο που αθλοθέτησε το Υπουργείο Παιδείας. Στους αθλητές απονεμήθηκαν δίπλωμα και χρυσό μετάλλιο.

Κωπηλάτες που διακρίθηκαν τη δεκαετία 1931-1940 με πανελλήνιες νίκες ήταν: Αντώνης Λεμπέσης, Μικές Αλντιντόπ, Κώστας Ισαακίδης, Σταύρος Τορόσης, Ραούλ Λιβαδάς, Φιλάρετος Παρασκευαϊδης, Δημήτρης Βελαρίδης, Θωμάς Βεζύρογλου, Ανδρέας Κυριάδης, Νίνος Ζαρούκας, Δημήτρης Ευαγγελίδης, Νικόλαος Ζαρντινίδης.

Μετά την απελευθέρωση ανασυντάσσεται αθλητικά, καταφέρνει να δραστηριοπηθεί γρήγορα και να επανακτήσει αίγλη και πρωταγωνιστικό ρόλο στην ελληνική κωπηλασία.

 Στους Πανελλήνιους Αγώνες Κωπηλασίας στη Ρόδο το 1947 τα πληρώματα του Ν.Ο.Θ. καταλαμβάνουν 17 πρώτες νίκες επί 19 αγωνισμάτων.

 

Οι αθλητές που πρωταγωνιστούν την περίοδο εκείνη ήταν

  • Στις γυναίκες οι Κλειώ Καραντινού-Κυριάδου, Γκούγκη Αγγελάκη, Έλλη Δαβελοπούλου, Πόπη, Νούλη και Ρόζα Παρασκευαϊδου, Μαίρη Πετρίδου, Φούλα Φωκίδου, Άννα Θεοχαρίδου, Ζίτσα Δώδου, Γεωργία Νικολάου, Πόπη Παπαδάκη, Χρύσα Νικολαϊδη και Στέλλα Παπαδοπούλου.
  • Στους άνδρες οι Φαίδων Ματθαίου, Νίκος Φιλιππίδης, Ηρακλής Κλάγκας, Νίκος Νικολάου, Γιώργος Δήμου, Ορέστης και Δημήτρης Αγγελίδης και Αντώνης Λαμπριανίδης.
facebook_like: 
`