Η Ιστιοπλοΐα στον Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης | ΝΑΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Login / Create an Account

Η Ιστιοπλοΐα Τριγώνου

Η ιστιοπλοΐα είναι ένα άθλημα που συνδέεται άρρηκτα την Ελλάδα μέσα από τη μακρόχρονη ιστορία της χώρας και τη μακραίωνη θαλασσινή παράδοσή της.

Εξάλλου η χώρα μας διαθέτει όλες εκείνες τις καιρικές και γεωγραφικές συνθήκες για να ανθίσει το άθλημα της ιστιοπλοΐας.

Σήμερα, είναι ένα από τα δημοφιλέστερα αθλήματα και χιλιάδες Έλληνες ασκούνται συστηματικά (ως πρωταθλητές ή απλοί αθλητές) σε όλους τους τύπους ιστιοπλοϊκών σκαφών.

Η ιστιοπλοΐα αποτελεί την εξαιρετική τέχνη του να μπορεί κάποιος να αρμενίζει στο νερό έχοντας στη διάθεσή του μόνο τη χρήση της αιολικής ενέργειας. Η ονομασία του αθλήματος δόθηκε από το ιστίο, το πανί δηλαδή που χρησιμοποιείτο στα σκάφη όταν ταξίδευαν στην αρχαιότητα. 

Τα πανιά δένονταν στα κατάρτια και με την σύμπραξη του ανέμου, τα γνωστά ιστιοφόρα ξεκινούσαν τα ταξίδια τους μακρινά ή κοντινά.

Η ιστιοπλοΐα στη σημερινή της μορφή είναι ένα εξαιρετικό άθλημα που συνδυάζει τόσο την ομορφιά της θάλασσας, όσο και τις ικανότητες των αθλητών, που θα πρέπει να έχουν πολύ καλή εκπαίδευση και φυσική κατάσταση, για να ανταπεξέλθουν στις ιδιαίτερες συνθήκες του αθλήματος, ειδικά στο κάτω μέρος του κορμού τους και τη μέση. Αυτό όμως δεν θα πρέπει να αποτρέπει όσους αγαπούν την ιστιοπλοΐα και την βλέπουν ερασιτεχνικά, ειδικά σήμερα που αποτελεί ένα ιδιαίτερα δημοφιλές σπορ.

Μέσα από την ιστιοπλοΐα μπορούμε να ενδυναμώσουμε τους χαρακτήρες των αθλητριών και των αθλητών, καλλιεργώντας τους τη θέληση, την αυτοπεποίθηση, την αποφασιστικότητα, αθλώντας παράλληλα σώμα και ψυχή.

H ιστιοπλοΐα τριγώνου ονομάζεται έτσι, γιατί μικρά ανοιχτά πανομοιότυπα σκάφη, αγωνίζονται μεταξύ τους σε ιστιοδρομίες που ορίζονται από σημαδούρες που σχηματίζουν τρίγωνο, τραπέζιο, ή κάνοντας παλινδρομικές κινήσεις. Οι τύποι σκαφών που χρησιμοποιούνται είναι τα: Optimist και τα Laser, 420 και 470 καθώς και άλλα (FINN, EUROPE, STAR, TORNADO).

Είναι ένα από τα λίγα αθλήματα, που όλοι ανεξαιρέτως μπορούν να συμμετάσχουν, ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τη σωματική διάπλαση.

Από πέντε ετών, έως όποια ηλικία κι αν έχει κάποιος μπορεί να κάνει ιστιοπλοΐα, το μόνο που χρειάζεται είναι η θέληση! Το ξεκίνημα ενός ιστιοπλόου στην ηλικία των πεντε ετών μπορεί να γίνει με τα σκάφη τύπου optimist που έχουν ένα πανί και απευθύνονται μέχρι και την ηλικία των δεκαπέντε ετών. Είναι ασφαλέστατα και έχουν μεγάλες δυνατότητες πλεύσης.

Από εκεί και πέρα ανεβαίνουμε κατηγορία και πάμε στους άλλους τύπους σκαφών.

Η ιστιοπλοΐα πρωτοεμφανίστηκε σε Ολυμπιακούς Αγώνες το 1900 στο Παρίσι αποσπώντας αρνητικά σχόλια. Επανήλθε το 1908 και από τότε βρίσκεται ανελλιπώς στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στους πρώιμους Ολυμπιακούς Αγώνες, η ιστιοπλοΐα κυριαρχούταν από αγώνες με μεγάλα σκάφη των οποίων τα πληρώματα έφταναν μέχρι και τα 12 άτομα, ενώ οι νικητές κρίνονταν ανάλογα με τους βαθμούς ποινής.
Από το 1924, η τάση ήταν να διεξάγονται οι αγώνες με ολοένα και μικρότερα σκάφη με μικρότερα φυσικά πληρώματα.

Τα τελευταία 20 χρόνια, οι δοκιμές στους εξοπλισμούς έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία νέων σκαφών στα οποία αντανακλώνται οι εξελίξεις του αθλητισμού. Στους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας, μόνο ένα αγώνισμα (Yngling), είχε πλήρωμα τριών ατόμων, ενώ πέντε αγωνίσματα είχαν πλήρωμα ένα μόνο άτομο.

Πλέον, τα σκάφη αποτελούν ένα μείγμα ανάμεσα στις κατηγορίες με μεγάλη ιστορία, όπως τα Star και τα Finn και σε αυτές στις οποίες αντανακλώνται το σχέδιο και η εξέλιξη της τεχνολογίας όπως τα 49ers.

Οι γυναίκες επιτρεπόταν να συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες με τους άντρες, αλλά το 1988, δημιουργήθηκαν ξεχωριστά αγωνίσματα μόνο για γυναίκες.

Η Ελλάδα έχει παράδοση στην ιστιοπλοΐα στις Ολυμπιάδες. Ως το 2008 έχει κατακτήσει συνολικά επτά μετάλλια: τρία χρυσά, δύο ασημένια κι δύο χάλκινα.

facebook_like: 
`